Metabolni sindrom

Metabolni sindrom, imenovan tudi inzulinska rezistenca je skupek večih zdravstvenih stanj in sicer gre za: povišan krvni sladkor, povišan krvni pritisk, abnormalne vrednosti holesterola ali trigliceridov, eden od znakov pa je tudi odvečna telesna maščoba okoli pasu.

Metabolni sindrom kot posledica neustrezne prehrane

Preden se posvetimo problematiki metabolnega sindroma moramo najprej razumeti kateri hormoni so povezani s samim sindromom.

Danes vemo, da je zdrava in uravnotežena prehrana varovalni dejavnik in nam omogoča bolj zdravo in polno življenje. Ob neustrezni prehrani in pomanjkanju telesne aktivnosti, pa se lahko razvijejo določene bolezni, ki posledično zmanjšajo kvaliteto življenja.

Hormon, ki vpliva na pojav metabolnega sindroma

Po zaužitju obroka koncentracija glukoze v krvi poraste. Povišana koncentracija glukoze v krvi je dražljaj za izločanje hormona inzulina, ki je eden najpomembnejših hormonov, ki sodeluje pri prebavi.

Inzulin se izloča iz beta celic v trebušni slinavki, njegova naloga pa je transport glukoze do tarčnih tkiv, po domače povedano: inzulin odpelje glukozo iz krvi tja kamor jo v danem trenutku potrebujemo.

Načeloma so njegovi tarčni organi mišice ter možgani in seveda tudi drugi telesni sistemi, vendar pa se včasih zgodi, da dejansko vnesemo več hrane kot jo potrebujemo in za skladiščenje te odvečne energije v maščobne celice nam prav tako pomaga hormon inzulin.

Inzulin torej deluje kot obveščevalec sitega stanja in se izloča po obrokih. Zdravi ljudje z inzulinom nimajo nobenih težav, ljudje, ki imajo metabolni sindrom, pa ga žal imajo. Metabolni sindrom, imenovan tudi inzulinska rezistenca je skupek večih zdravstvenih stanj in sicer gre za: povišan krvni sladkor, povišan krvni pritisk, abnormalne vrednosti holesterola ali trigliceridov, eden od znakov pa je tudi odvečna telesna maščoba okoli pasu.

Simptomi metabolnega sindroma

Najpomembnejši simptom je ravno slednji: kopičenje maščobe okoli pasu oziroma takoimenovana trebušna debelost. Če ima posameznik samo enega od teh simptomov še ne pomeni, da gre za metabolni sindrom, vendar pa že posamezni znak poveča tveganje za nastanek le tega. Če pa se pojavlja več zdravstvenih stanj skupaj, še posebej trebušna debelost v povezavi z ostalimi pa ima posameznik najverjetneje metabolni sindrom kateri poveča tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, diabetesa tipa 2 in drugih zapletov.

Veliko ljudi, ki trpi za metabolnim sindromom nima vidnih simptomov, viden je le povečan obseg pasu. Pozornost je potrebno nameniti simptomom kot so visok krvni sladkor, povečana žeja in uriniranje ter zamegljen vid, kateri so lahko znak napredovanja inzulinske rezistence.

Metabolni sindrom je tesno povezan s pojavom debelosti in telesno neaktivnostjo.

Prav tako je povezan z inzulinsko rezistenco, kjer je inzulina na voljo dovolj, vendar se celice v tarčnih organih nanj ne odzovejo oziroma postanejo manj dovzetne in tako inzulin ne more prenesti glukozo v celice. Posledica take presnovne motnje je torej povišana vrednost krvne glukoze, organizem pa se odzove tako, da izloča še več inzulina kar lahko privede do diabetesa tipa 2.

Parametri metabolnega sindroma

Posameznik, ki ima metabolni sindrom ima ponavadi naslednje parametre:

  • Širok obseg pasu: nad 80 cm za ženske in nad 94 cm za moške, temu pojavu pravimo tudi trebušna debelost.
  • Visoko raven trigliceridov, katera je nad 1,7 mmol/l.
  • Koncentracija HDL holesterola v krvi pod 1,03 mmol/l za moške in podobno za ženske.
  • Krvni tlak najmanj 130/85.
  • Koncentracija glukoze v plazmi najmanj 5,6 mmol/l.

Problematični so predvsem zapleti, ki lahko nastanejo zaradi takega zdravstvenega stanja in sicer se lahko inzulinska rezistenca razvije v diabetes tipa 2, zaradi povišane ravni maščob v krvi in krvnega pritiska pa se poveča tveganje za razvoj ateroskleroze, srčnega infarkta in ostalih srčnih bolezni.

Metabolni sindrom ima približno petina svetovnega prebivalstva, njegova razširjenost pa je vedno večja saj je povezan z novodbno bolezensko epidemijo: debelostjo.

Obolevanost in umrljivost pri ljudeh z metabolnim sindromom je žal dosti večja kot pri zdravih ljudeh, zato je pomembno, da metaboni sindrom čimprej prepoznamo in ga ustrezno zdravimo. Ob uvedbi zdravega načina prehranjevanja in bolj aktivnega življenjskega sloga je metabolni sindrom možno odpraviti in živeti zdravo in uspešno življenje.

Sorodne objave

Nina se je odločila za tečaj AFP prehranski svetovalec zato, da bo lahko pomagala drugim do bolj zdravega načina...
Mirjana se je odločila za tečaj AFP prehranski svetovalec zaradi znanja o bolj zdravem in uravnoteženem načinu prehranjevanja....
Hrana ima za ljudi s sladkorno boleznijo zelo velik pomen, saj je pomembna pri ustreznem vodenju bolezni. Neustrezna prehrana...